Prologue : Turkey 2016

Turkey 2016 – Cappadocia si orasul subteran [Part4]

IMG_4835 IMG_4857     Azi o sa dormim tot in Goreme, insa mergem sa exploram zona putin. La recomandarea Lisei purcedem catre Ibrahimpasa. Panta este prea abrupta asa ca urcam pe langa biciclete. Ce bine e ca nu avem bagajele cu noi. Ce rau e ca am uitat cardul sd de la aparatul foto la hotel. Facem cale intoarsa dupa el.

NNe oprim pe drum sa vedem biserica bizantina Tokali, sapata in stanca, decorata cu fresce crestin-ortodoxe. Din cauza ca nu avem posibilitatea sa ne lasam bicicletele in siguranta, omitem muzeul in aer deschis (Goreme Open Air Museum), insa gasim mai sus o alta biserica sapata in stanca, abandonata, cu care de altfel ne si pozam.

In Ibrahimpasa e liniste si nu vedem nici un fel de obiectiv turistic. Ne atrage atentia doar un mic butic, si da, au inghetata. Doua va rog ! Cativa copii ne dau tarcoale, nu cred ca vad prea multi turisti. Sunt curiosi si ne studiaza bicicletele. Nu vor nimic decat sa le facem o poza.IMG_4997

Tot ce urca trebuie sa coboare si viceversa. Ne-am intristat cand am urcat catre Ortahisar si ne-am bucurat cand am coborat catre Ibrahimpasa.

IMG_4881La intoarcere decidem sa o apucam pe un drum de pamant, catre dreapta. Tot nu avem bagaje, de ce sa nu profitam si sa vedem mai de aproape peisajul selenar care l-am admirat din balon?

Drumul nu dezamageste, mai suntem oare pe terra ? Este extraterestu de frumos. Solul este nisipos si cum cauciucurile noastre sunt mixte, nu ne permite sa inaintam foarte repede. Cu atat mai bine, nu ne grabeste nimeni si putem visa in voie.

Este dimineata, 29 iunie. Loredana vorbeste cu George pe net, este si el in Goreme. Ce coincidenta, anul trecut si el a fost in Chinguetti in aceasi perioada cu noi.  Poate ne vedem. Plecam devreme, azi vrem sa ajungem departe si avem mult de urcat. Pe drum un baiat imi face semn sa opresc si imi ofera pur si simplu cateva fructe , apoi cu o strangere de mana imi ureaza drum bun.IMG_4976

In Uchisar ne vedem cu George si grupul lui, care ne prind din urma, ei fiind cu masina. Au venit in Turcia sa vaneze poze de vis. Dupa ce schimbam cateva impresii ei continua catre Gaziantep, unde au avionul catre casa iar noi catre Derinkuiu.

In Kaymakli ne oprim la un restaurant pentru a devora un kebap. Tocmai bine pentru ca incepe ploaia, cu gheata, tunete si fulgere. Cand avem impresia ca aproape a stat, plecam, insa nu apucam sa facem un kilometru ca suntem nevoiti iar sa ne adapostim, de data aceasta intr-o statie de autobuz.

De ce ti-e frica nu scapi, la 3 kilometri de Derinkuyu ne prinde iar ploaia. Ne adapostim intr-un birou la o fabrica de ciment. Nu suntem niste oaspeti buni, barierele lingvistice ne impiedica sa purtam conversatii cu gazdele noastre.

Dupa o ora, decidem totusi sa mergem chiar si pe ploaie pana in oras.

IMG_5041Unde gasim un hotel ieftin? La Alibaba. Bun, unde e ? Dupa mai multe indicatii contradictorii de la diversi cetateni voila : a gasit orbul Braila si noi hotelul.

80 de lire, da, e pretul corect. Si nici nu e tarziu, inca putem vedea orasul subteran. Din pacate cardurile obtinute de la colegii de hotel din Goreme nu mai sunt valabile si platim 25 de lire de persoana intrarea.IMG_5159

Orasul subteran este construit pe opt nivele cu pana la 85 de metri adancime. Noua ne este permis accesul doar in 5 dintre ele si o adancime de maxim 60 de metri sub sol. Constructia lui dateaza din secolele 8-7 inaiunte de Cristos, de catre phrygieni si finalizat in forma actuala in era bizantina. Orasul este imens, putand adaposti in perioada de glorie si 20.000 de oameni, avand chiar si propria biserica. El este legat printr-un tunel de 8 km si de orasul subteran  din Kaymakli. Pacat ca nu am stiut de el caci astfel puteam ajunge uscati aici .

Adapostul subteran a fost folosit continuu de la constructia lui pana in 1923, cand dupa razboiul Greco-Turc aceste doua tari au facut schimb de populatie. A fost redescoperit prin accident abia in 1963 si amenajat in scop turistic.

Comments

comments

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Most Popular

To Top