Africa

Chinguetti : Ziua 13 Final destination- Atar si Chinguetti

Ziua 13 Final destination- Atar si ChinguettiIMG_1862

15.09.2015

                Am plecat in jur de ora 07.00, desi trezita am fost de pe la 02.00.Probabil nu am putut dormi din cauza luminilor disco de la masinile oprite de strajerii punctului de control.Nici FT nu a dormit prea bine pentru ca i-a fost foarte cald.Nici sacii de dormit nu i-am mai scos.

15 km de drum neasfaltat, visam apoi la cel asfaltat pana la destinatie, pana in Chinguetti.Urcam multii pe asfalt, insa dupa ce-i coboram incepe calvarul.Tot drumul pana la Chinguetti este practicabil cu cca 15-20 km/h.Este un drum ondulat, probabil a fost odata batatorit insa din cauza masinilor si a caniculei este acum cu model.Un model care ne-a zgaltait aproape 3 ore, parcurgand 60 km.

IMG_1850Ajunsi in Chinguetti, dorintele noastre nu de indeplinesc.Orasul nu este splendid, din contra, insa exista buticuri salvatoare pentru suferinta noastra.Ne hidratam, iar in timp ce eu sunt la butic, FT vorbeste cu un patron de Auberge.Este fix proprietarul hotelului Zarga, unde se pare ca vom fi oaspeti pt. doar 3 dolari. Acest auberge a fost postat pe booking insa nu stim din ce considerente a fost sters, probabil de la 5 stele a ajuns la minus 5. Intram in camaruta de chirpici cu un singur pat dublu, echipat cu lenjerie si rogojina pe jos, iar sub ea un musuroi de furnici, bun asa:).Ne schimbam rapid si pornim la plimbare prin oras.Ne acosteaza niste copii cu „monsieur, madame…” cerand cadeaux si Fanta ( FT avea o sticla de suc in mana, nu fanta, dar semana).Noi nu le raspundem, mergem la pas, insa ei devin mai zgomotosi si roiesc in jurul nostru.Noi tot la pas in ritmul nostru, se mai aduna si  alti copii care se invart de jur imprejurul nostru cu manile intinse.Micii razbunatori de Fanta si cadeaux incep sa arunce cu pietre dupa noi; noi mergem tot la pas fara sa reactionam.Ma nimeresc pe mine in schimb.Atunci FT alearga dupa ei, insa ei revin si continua.Nimeni nu sare sa-i opreasca, desi sigur erau oameni prin casele din jurul drumului.Ne intoarcem la auberge nemultumiti , iar FT hotaraste sa plecam.”- Cum naiba sa arunce cu pietre? Te-a lovit?” „-Nu.Probabil din joaca, sunt copii”.Insa FT nu vrea sa mai stam, imi spune sa strang din bagaje pana cand el vorbeste cu proprietarul, sa-l anunte ca plecam.

IMG_1869                Incarcam Africanu din nou cu bagaje si inainte de a pleca, la sfatul proprietarului, ma duc la politie sa fac plangere.Politistul statea intins pe jos pe o patura impreuna cu 2 compatrioti.Imi cer scuze respectuos de deranj si le explic ce ni s-a intamplat.Cei 3 sar ca arsi si ma roaga sa nu plecam ca iau ei masuri.Vine si FT langa mine, dar nu, le explicam ca nu ne simtim in siguranta asa ca plecam.
IMG_1884Pe arsita, la ora 14.00, pe drumul ondulat care pare o cursa de rezistenta.Africanu se taraste pe drum, noi ne pacalim cu cateva  guri de apa clocotita.Nu avem destula apa, asa ca simtitm nu doar ca ne crapa buzele ci si ca ne ard gandurile- ne concentram greu.Ajungem la punctul de control inainte de portiunea de drum asfaltata din munti unde ne opresc pentru ca se fac exercitii militare exact pe acea portiune de drum .Pornim dupa cca 40 min si ne intalnim cu masinile blindate, incarcate cu mitraliere si soldati.Stam dupa ei sa treaca, nu mai avem apa si suntem stresati de acest lucru.La 2 km inainte sa ajungem la punctul de control unde am campat noaptea trecuta, FT opreste.

-Da-te jos!

Cobor repede, el opreste Africanu si se intinde pe marginea drumului- a vazut negru in fata ochilor.Mai gasesc 2-3 picaturi de apa prin sticla bidoanele pe care le avem legate de motocicleta si ii dau se bea.Vad o masina ca se apropie.Ma IMG_7114gandesc s-o opresc sa le cer apa, dar mai bine nu.Nu mai avem mult de mers si cum isi revine FT, pornim si in 15 min ajungem la un butic unde gasim si apa si suc, asa ca reusim sa ne astamparam setea.

Suntem in Atar-soarele incepe sa apuna.Incercam sa scoatem bani de la banca, insa nu reusim sa
retragem de la ATM cu nici unul din cardurile pe care le avem.Un pusti vine la noi si ne propune un schimb valutar neavantajos:220 Ouguiya pentru 1 dolar.Refuzam si mergem la benzinarie ca sa alimentam Africanul.Fiind patiti pe aceasta portine de drum catre Nouakchott, nu doar ca facem plinul, dar punem si in sticle si bidoane- tot ce gasim pe-acolo, inclusiv in sticlele de jumatate de litru de apa pe care tocmai o terminam de baut.Baietii de la benzinarie se uita la noi curiosi si zambitori. In Mauritania nu se pune mult pret pe viata si siguranta, si totusi ii auzim spunand ca “da, asta arata periculos”- sticle si sticlute pline ochi, peste tot.Burdusiti cu benzina,pornim spre Nouakchott-450 km. Este 19.00 si incepe sa se lase intunericul.IMG_7096

 

In tot acest drum, cerul plin de stele ne-a vegheat.Un cer nesfarsit si aglomerat de stele, exact ca in povestile „O mie si una de nopti”.Ne oprim la un moment dat si ne intindem pe nisip, iar FT sta cu capul in poala mea si se uita la mine :

„- BT, ai coronita de stele!”

Cum gasim control de politie, campam la ei, de-abia la cca 130km pana la Nouakchott, insa ne primesc.„Putem să punem cortul aici?”Baiatul de la punctul de control chiar ne aduce paturi si perne si ne spune sa fim linistiti ca nu e nici o problema, ca suntem in siguranta. Ne punem repede cortul si cadem lati de oboseala.Mai avem apa.

Comments

comments

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Most Popular

To Top