Syria & Jordan

Siria & Jordan – Wadi Rum , Iordan – Partea 4

Picture 367 27 aprilie – Azi plecam spre Urdun (Iordania pt. afoni ), luam drumul spre Damasc. Pe drum ne uitam pe harta si ar fi un drum ocolitor, sa nu intram in oras. Tinand cont ca am auzit ca e jale cu traficul , o luam pe acolo.
Drumul nu e foarte clar, ne ratacim de cateva ori, dar cu indicatii de la papuasi, gasim, si reusim sa pacalim Damascul. Am reusit sa inventam centura lui .
Iesim de pe autostrada intr-un oras dupa haleu, dar nu avem noroc. Mergem in continuare spre Dara.
In drum la o benzinarie, George afla cum intra 25 litri intr-un rezervor de 23 litri care nu e inca gol golut … Eu si mircea am fost la alta pompa si nu am luat teapa. Totusi oamenii ne servesc cu un ceai si ne mai alunga din necaz.Picture 330
Seara tarziu ajungem in Dara, nu mai e timp sa trecem in Iordania. Cautam un hotel, gasim ceva la 30 euro. Tinand cont ca era cald afara, eu as fi vrut la motel tufis, dar baietii vroiau la hotelul ala. Fiind obositi si putin nevrozati, din pacate, ma cert cu George. Trece si un suedez cu un bmw pe acolo cat aveam diferentele de opinii , dar nu prea il bagam in seama. In final ne oprim la hotel si dormim acolo. Mircea si George se duc sa pape, mie nu prea mi-e foame si prefer o baie in schimb. Dormim bine aici.

Picture 34528 aprilie – Facem cumparaturile din Siria, aici totul e mai ieftin. Benzina e 40 syp, falafelul 15 syp, pachetu de tigari 65 syp. 1 euro=62 syp.
Dupa ce terminam, plecam, granita e aproape, cam 2-3 km de la hotel. Iesim lejer si cu spaga minima din Siria (100 syp de caciula) si ajungem la Iordanieni. Aici mai civilizati, platim 17 jolidoni (jordanian dinar) pt. asigurare si 20 jolidoni pt. importul temporar. 1 euro = 0.88 jolidoni .Vamesii ne ajuta si ne baga in fata si asa in aprox 25 minute suntem trecuti. 0 spaga.Picture 420
Ne oprim in Ar Ramtha sa ne aprovizionam cu banuti de la bancomat. Aici sunt mai prietenoase, imi da din prima mie banuti, dar lui George nu vrea si gata. Se duce Mircea cu el si gasesc banuti, eu in timpul asta raman cu mobrele.
Plecam mai departe, trecem ca acceleratu de Amman pe centura si cam la 70 km de el, ne oprim pe dreapta cam la 2-3 km de autostrada la motel tufis.
Locu e destul de pustiu, dar mai pe seara suntem vizitati totusi de un cioban cu caprele. Nu e bai, el o da pe limba lui, noi pe a noastra si ne lasa in plata lu allah in final.
Dormim foarte bine la cort, desi spre dimineata se facuse nitel racoare.
29 aprilie – Strangem corturile si iata-ne iarasi pe drum. Directia ? Ei bine, Wadi Rum. Autostrada este impecabila, benzina ieftina (0.5 jolidoni litrul), peisajul din ce in ce mai frumos. Ce iti poti dori mai mult ? Ei, ai putea sa iti doresti sa ajungi moka in Wadi Rum, dar nu, e taxa. Nu mult, 2 jolidoni de caciula, dar primim fatala . Nu e voie cu mobra in desert, doar pana in satucu din Wadi Rum .

Ajunsi acolo, il gasim pe Abdulah sau cum naiba il cheama. Vrea sa ne duca la camp-ul lui … Cere 25 jolidoni de caciula si trebuie sa lasam mobrele in sat, ne duce el cu toyota lui din anii `50 . Nu ne convine, ii dam in schimb 5 jolidoni sa dormim in casa lui din sat, de fapt mai bine zis, geroge in casa si eu cu Mircea punem cortu pe acoperisu lui. Nu parea foarte igienic, nu avea mobila, wc-ul arata jalnic. Si pe langa ca arata jalnic omul nici nu inchidea usa cand era ocupat si Mircea a ramas traumatizat cand l-a gasit pe asta pe cacastoare .
Dupa ce ne schimbam o luam pedestru prin desert. Nu prea e fun fara mobre . Asta e, ne culcam deceptionati …Picture 421Picture 409

30 aprilie – Astazi George decide sa mearga singur mai departe. Eu cu Mircea am vrea la intoarcere sa o luam prin sudul Turciei, iar el vrea sa se intoarca direct acasa pe cel mai scurt drum.
De aici raman doar cu Mircea. Dupa ce pleaca George, noi mai lenevim putin, apoi bagaje, uns lant, verificat ulei , si apoi o taiem si noi cu directia Petra.
Cica prin desert pe acolo ploua asa, o data la 10 ani. Guess what ? Ploua. Arabetii se bucura, noi nu prea.
In drum, cand ploaia devine mai torentiala, ne oprim la un butic de suveniruri. Mircea ia o bratara de argint si ne tocmim la ea pana ne iese pretul corect. Oricum cat ploua nu aveam nimic altceva mai bun decat sa ne tiganim la pret .
Cand mai sta ploaia nitel, plecam mai departe si ajungem devreme in Petra.
Aici oprim la un hotel de 25 jolidoni, si decidem ca Petra merita 2 zile sa o vedem. Cautam la tv un program de rugaciuni si inainte sa iesim lasam volumul tare , sa stie aia ca au de a face cu oameni credinciosi . Adevaru ca parca se uitau altfel dupa noi .
Gasim si bancomate, dar sunt out of order. Nu e bai, mai avem ceva jolidoni in portofel si ne oprim la o pizzerie unde, chiar am mancat foarte bine.
Seara pana sa ne culcam, profit si de faptul ca exista net wireless moka pt. clientii hotelului .

 

 

 

Picture 502Picture 495

Comments

comments

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Most Popular

To Top
Read previous post:
Siria & Jordan – In Siria si Palmyra – Partea 3

24 aprilie - Nemtii se scoala devreme si noi cand revenim la viata ei sunt deja aproape gata. Dar ne...

Close