Africa

Chinguetti : Ziua 11. Oamenii negrii

IMG_1676Ziua 11. Oamenii negriiIMG_20150917_080401

13.09.2015

Ora 11.00-pornim din Sahara de Vest spre Mauritania, nu inainte de a unge lantul Africanului,
ca in fiecare zi. Zi de zi … 85 km de la Barbas pana la benzinaria dinaintea intrarii in vama.Facem plinul si cumparam cu 5 dirhami un birdon de 5 l ca sa luam benzina cu noi, la jumatate de pretul pe care-l vom gasi dupa granita… daca vom gasi . In urma cu 7 ani intre Nouadihbou si Nouackchott nu exista statie de benzina cu benzina 🙂 , doar diesel.

La intrarea in vama:- „Welcome!”ne primesc marocanii si ne ghideaza catre ghiseul de unde trebuie sa luam niste fise si sa le completam.Asa facem, FT le completeaza pentru amandoi, apoi ne asezam la coada la ghiseu , dar nu numai noi stam la coada, ci ne punem si pasapoartele la coada(cu o piatra pe ele sa nu le zboare vantul). Primim stamplila si trecem apoi la politie care ne intreaba despre droguri, arme si altfel de „cadouri” de acest gen pe care le-am putea tranzita catre meleaguri mauritaniene.Insa se prind si ei ca avem bagajele burdusite cu strictul necesar, asa ca se arata cooperanti si chiar cu bun simt ne explica unde trebuie sa mai mergem:inca 2 puncte de control si gata cu vama marocana.Unul dintre politisti este in varsta- ne vorbeste parinteste si ne ureaza drum bun, strangandu-ne mana.Altul e curios de African- si el are moto asa ca il intreaba, curios, pe FT detalii despre African.

IMG_1692

IMG_1721    Trecem linia de front si intram pe taramul nimanui, pe taramul cu mine.Cum porneste Africanu, sar pe noi oamenii negrii, insistand sa schimbam bani la ei.Schimbam  100 de dolari in 33000 Ouguiya. Un curs chiar excelent. Apoi pornim printre masini explodate si resturi parasite.FT este entuziasmat si ne oprim sa-l pozez pe o masina explodata, cand deodata apare un negru gata-gata sa-si vanda servicile vamale pentru 10 euro, adica sa ne rezolve rapid in vama cu traseul actelor.SAM_3590

FT ii spune ca ne vedem la vama si pornim catre finish-ul celor 5 km pana la posturile de control. Pe drum incercam sa mergem cat mai repede, cat se poate, e mult nisip, ca sa scapam de oamenii negri care fug dupa noi .
Acolo dam de o mare masa de oameni negri care se fac placuti.Unul ne intreaba de unde suntem si cand aude de Romania, ne povesteste de Voicu Andreea(ne arata o copie de pasaport a Andreei Voicu) si ne spune ca ea lucreaza la un magazin din capitala.Ce motiv de socializare sau crede oare ca noi pe Voicu Andreea o cautam???Cine e Voicu Andreea??…

Isi face aparitia si omul negru , iar FT il ia drept calauza , sau mai bine zis omul negru ne ia drept fra … aaa … clienti, alergand amandoi de colo-colo cu actele la SAM_3598verificat si stampilat.Pana la urma, aceasta decizie a fost de bun augur pentru ca o ora ne-a luat sa trecem granita; data trecuta , acum 7 ani cand a fost, FT a stat 5 ore.IMG_1724
Cumparam cu 2000 Ouguiya o cartela telecom, apa nu avem de unde si bem din cea clocita, fiarta deja de atatea ore de stat in soare.Ma bucur insa ca in timp ce FT umbla cu omul negru pentru acte, nu am fost privita ca o maimuta europeana printre ei si nici prea bagata-n seama.

IMG_7070Mauritania este pustie in cea mai mare parte a drumului;este foarte cald, peste 40 grade iar soarele ne lipste hainele pe noi, insa avansam.Mai facem popasuri la controalele de politie-fiecare ne cere”la fishe”si noi cum nu avem, pierdem de fiecare data vreo 10 min, stand in soare pana completeaza ei datele noastre si ale Africanului.

Ne mai oprim la o benzinarie unde cumparam 2 litrii de apa si 2 sucuri:700 Ouguiya.Pana la Nouakchott mergem sub un cer mai putin senin, putina ploaie, insa nu cad decat 2-3 stropi exact la intrarea in oras.

Un fel de asa zis oras cu tente moderne(gen sediu BRD sau Universitatea, sau Institutul de Protectie Sociala).In rest, casa cu gunoi in fata usii peste tot gasesti.

Ne oprim in fata la Big Market- eu intru dupa provizii, iar FT ramane afara cu Africanu inconjurat de doritori insistenti de „Money, money”.Big market-ul este ca un mall la noi, numai ca difera cumparatorii.Aici sunt infasurati in cerceafuri  insa imi atrage atentia o doamna  care are bratari de aur de la incheiertura mainii pana la cot( cling).

Plecam de la Big Market cu punga de cumparaturi pe cutia Africanului si ajungem la hotel Holiday(28 euro camera cu taxe cu tot).Ne intamplina la receptie Baba, un negru simpatic care ne spune ca stie de Romania, ca are si el un prieten roman- Liviu.Ne ajuta cu bagajele, chiar mare ajutor si mare putinta sa iei 2 cutii+topcase-ul deodata pana in camera la etajul 1.Reusim sa ne odhnim, avem aer conditionat care face diferenta fata de canicula de-afara.

SAM_3622
IMG_1744 IMG_1751

IMG_1687

Comments

comments

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Most Popular

To Top