Syria & Jordan

Siria & Jordan – Traversarea Turciei – Partea 2

Picture 08720 aprilie – pasapoartele par destul de uscate cat sa speram sa trecem laPicture 052 turcaleti . Facem plinul cu benzina si sandvisuri la ultimul Lukoil bulgaresc si ne avantam. Trecem relativ repede prin granita, mai ales ca nu mai trebuie viza, si voila, suntem pe teritoriu turcesc. Sarbatorim trecerea granitei la 500m cu sandvisuri bulgaresti si pornim mai departe spre Stambul.
Vremea e capricioasa, ba ploua, ba e ok. Ne oprim de cateva ori in benzinarii sa se opreasca si sa cautam si bancomate, dar acestea din urma cam lipsesc, asa ca schimbam putin cash sa avem de gaz. Asa ca aproape de Istanbul facem plinul , cam 2 euro litrul.

Pe centura la Istanbul e jale … de pe banda 4, claxoane, flashuri, luat fata – banda 3, de pe 3 suntem dati pe 2, de pe 2 pe 1, pe banda 1 la fel si ne vedem aruncati pe banda de urgenta … Mai naspa a intrarile pe autostrada, unde ni se ia fata la greu … Pana si militia pe mobre am vazut ca tot pe banda de urgenta mergeau, probabil de frica . In turcia se conduce destul de haotic.
Data trecuta cand am fost in Turcia nu m-am prins cum pot trece podul in asia. Am citit pe net ca la al doilea pod s-ar putea plati cu cash, dar … m-am inselat. Era doar cu un card de al lor, si presati din spate, in urlet de sirene trecem podul. Oarecum stresati sa nu ne prinda gaborii si sa ne amendeze ca am trecut fraudulos cautam sa iesim de pe autostrada si sa o luam pe D10Picture 0350. Insa la iesire aceasi poveste … trece Mircea, sirena … trece si George, sirena … Vine un cetatean cu o rabla, trec in paralel cu el si scap de sirena . Un turcalete de pe margine ne linisteste, nu o sa vina nimeni dupa noi … lor daca trec fara sa plateasca le vine acasa amenda, noua … nu prea …
Eu as fi vrut sa mergem pe D100, e moka si mai vezi cate ceva, dar baietii vor pe autostrada sa iesim cu consum mai bun si sa nu stam la semafoare in orase … Dar e deja tarziu, intram in Izmit (Kokaceli) si ne oprim la o bodega sa halim. De acolo suntem indrumati catre un hotel ieftin, pretul e corect, avem loc intr-un garaj pt. mobre si chiar gasesc si un wireless nesecurizat.
Iesim in oras la plimbare, luam ceva prajituri traditionale, ne socializam cu niste localnici, ne prinde ploaia si apoi somn.

 

Picture 046

21 aprilie – ne pregatim bagajul si apoi mergem pe unde ochisem un Burger King si face aprovizionarea cu haleu. Incepe iar sa ploua si mai poposim pe la hotel. Cand se mai lumineaza mergem la un Real sa-si mai cumpere baietii ce mai aveau nevoie si apoi pornim pe autostrada.
Vremea dupa cum ne-am obisnuit e nasoala. Intr-un loc din cauza cetii e inchisa autostrada si suntem ejectati pe D100, unde si acolo e ceata … asfaltu e raschetat, sPicture 056i mobra face in toate felurile, de vazut abia vezi la 10m in fata, numai serpentine prin munte si cei cu tirurile merg ca maniacii …

Dar norocul e de partea noastra si dupa aprox. 10 km suntem inapoi pe autostrada unde vedem un restaurant cochet … Ne oprim, halim, cam scump dar si mancarea a fost ok si ii dam mai departe.
Se face din ce in ce mai frig pana devine aproape insuportabil. N-am mers mult azi, dar tovarasii nu mai pot. Sunt cam 0 grade afara ,noi nu suntem f. grosi imbracati, si mai suntem si uzi. Ne oprim intr-un parking unde e si hotel decisi sa stam aici.
Pretul ne descurajeaza, 100 euro … Eu pt. inca 60 km pana la Ankara sunt dispus sa mai indur frigul, dar baietii nu mai pot. In final dupa multe negocieri (fara succes) platim banutii si ne cazam aici. Conditiile sunt f. bune (deh, 100 euro), avem net wireless, baie, tot ce trebuie . Luam de rontait de la benzinarie si ne culcam.

22 aprilie – scularea, bagaj, plecat. Traficul e ok, trecem usor de centura Ankarei si apoi o luam pe drum national (in regim aproape de autostrada), D750. Ne oprim la benzina si haleu, unde mancam ieftin si bine .Picture 154
Fara peripetii prea mari, trecem pe langa lacul de sare, Tuz Golu, si ne oprim in Aksarai in scopul petrecerii unei seri de neuitat . Caut pe GPS si gasesc un pansyon. Mergem acolo … intram inauntru si e cam pustiu, doar niste cipilici aruncati la intrare … Insa nu pt. mult timp, la racnetele noastre disperate ies turcaletii confuzi … Nu, aici nu e cazare pt. noi, aici e pension pt. studenti … dar stiu ei un hotel, d-ala fain de 10 euro. Ma ajuta sa programez ruta pe gps si il gasim usor.
Picture 148Condtiile aici sunt ok, nu avem loc la garaj
, dar legam mobrele una de alta in fata hotelului. Chestia buna ca avem wireless moka.

Seara o petrecem in oras, gasim bancomat si facem plinu cu lire, mergem la un restaurant si mananca mircea si george, pt. mine nu gasesc nimic comestibil (nu inghit puiul si mielul), dar apoi ne oprim si imi cumpar si eu o pizza.
Ziua fiind terminata ne culcam si asteptam sa vedem ce ne rezerva viitorul.

23 aprilie – ca de obicei chinul cu bagaju si plecatu … Bagam benzina si imi
crapa melcul de kilometraj … nu de la benzina, i-a venit timpul … Macar raman cu vitezometrul si cu gps-ul.
Dupa o vreme D750 se transforma intr-o autostrada nou nouta, cu 3 benzi pe sens, cu tuneluri faine de tot ce-mi aduc aminte de cele din spania si italia, lungi, bine iluminate, cu ventilatie, ce mai, o bijuterie de autostrada. E inca in lucru si la 40 km de Adana suntem aruncati iar in D750.

063
De la Adana decidem sa mergem mai departe, poate chiar sa ajungem la sirieni. Bagam benzina aici, apoi la 30 km haleu.
La Iskenderum decidem sa o luam in sud spre Latakia , din ce am vazut pe harta ar fi granita acolo … dar pe drum intrebam pe cineva si ne spune ca nu e, si trebuie sa mergem spre Bab al Hawa. E seara, intrbam de un camping si avem noroc, fix la 500m in fata, la malul marii este unul.
Costa 5 euro, dus, wc, fara net dar pozitionat fain. Aici ne intalnim cu 2 austrieci si 1 german care au destinatie Dubai-ul. Ei sunt cu un BMW 1150, un transalp si un supertenere. Ne socializam si ramane ca o parte din drum sa o facem impreuna. E seara si suntem obositi, asa ca … somn la cort .

082

Comments

comments

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Most Popular

To Top