Hotelul in care stau este la etajul 6 al unei cladiri de langa Tahrir Square. Stau intr-o camera cu doua paturi si o baie comuna. Ma amuza oarecum inventivitatea proprietarilor, dintr-o baie mai mare au spart-o in 3. Una este alipita la o camera care are “baie privata” iar celelalte doua ne stau la dispozitie. Totusi baia este foarte curata si nu ma pot plange la acest capitol.
Dimineata fac o baie si ma delectez cu cu cateva melodii interpretate sub dus de vecinul cu baia “private”.
O iau la pas catre ambasada Romaniei, sunt asteptat la ora 10. Sunt trei kolometri si jumatate, metroul nu circula in zona respectiva si nu are sens sa ma complic cu un taxi.
La ambasada intreb un paznic unde este intrare si mi se arata o usa. Incerc sa sun da nu raspunde nimeni. Mai sunt cateva minute pana la 10 fix si decid sa astept.
- Domnul Bogdan ?
- Da, eu sunt, prezent 🙂
Consulul m-a observat pe camerele de supraveghere si a iesit in strada dupa mine. Intrarea este pe dupa colt.
Primirea este calduroasa si amicala. Sunt avertizat la potentialele pericole de pe drum. Sunt motive intemeiate, insa voi continua oricum. Sunt surprins prin faptul ca ambasada chiar s-a interesat de soarta mea si au incercat sa vorbeasca cu autoritatile locale despre mine, insa fara interes din partea egipteana.
Primesc de asemeni si prima hartie care atesta prezenta mea in Egipt.
Multumesc foarte mult ambasadei Romaniei de la Cairo pentru sustinere si interesul aratat 😉
Decid sa iau o masina Uber pana la piramide. Intrucat ma aflu sub un fel de autostrada suspendata mai merg pe jos cam 1 km pt. a nu se incurca soferul cu locatia de pick-up.
In 10 minute Gamal este langa mine. Conduce o Kia Carens si este foarte atent si grijuliu. Ajung in 40 minute la piramide si acord un calificativ de 5 stele.
De la poarta ma agaseaza sarlatanii, hai cu trasura, aici sunt biletele, aici e intrarea. Povesti, stiu de ieri, intrarea e sus, si atunci cand eram cu bicicleta nu m-ati bagat de loc in seama.
Sus platesc bilet redus de student, 40 LE si sunt in sfarsit lasat sa intru. Dar ce ati avut ieri de nu ati vrut sa ma lasat cu bicicleta ? Lasati toti sarlatanii cu troscoletele si masinile inauntru, care chiar deranjeaza turistii. Eu as fi fost mai pasnic.
Daca pana azi nu mi-a cersit nimeni, acum s-au compensat. Vine unul ca e ghid oficial, eu o dau pe metoda ca nu stiu decat Romana. Omul insista in engleza, italiana, rusa, germana etc. iar cand epuizeaza stocul lingvistic incepe cu semne. Vrea sa-mi faca poza, ii arata ca nu, vrea sa-mi puna batic, eu ma feresc. In final vrea sa-i fac o poza, na ti-am facut, ce mai vrei acum ? Bacsis! No, asta n-avem, pa pa !
Un nene cu camila e insistent, vine dupa mine, sta in dreapta mea la doi metri si nu ma lasa deloc in pace. Aplic metoda cu vorbitul la telefon si saritul de garduri sa scap de el. De unde, ma urmareste juma de ora, dar nici eu nu las telefonul de loc 🙂
Incerc sa filmez cu ghimbalul, cum scap de nenea cu camila vine altul, ca e interzis, sa merg cu el, sa merg la politie. Bai nene, nu vezi ca eu vorbesc la telefon ? Ia plimba camila. Il ignor.
Cat ma chinui sa pozez piramidele vine un alt nene sa-mi vanda capete de faraoni. Aplic metoda Da-ului. Orice imi zice io zic da. Omul radiaza de fericire, crede ca-s rus si incepe sa-mi arate ca si el stie rusa. Eu nu stiu. Schimb strategia si aplic metoda “Nu”. 🙂
Mai jos ajung si la Sfinx, care nu mi se pare nici pe departe la fel de impozant cum mi-l imaginam.
Una peste alta sunt niste monumente frumoase, insa sarlatanii nu te scapa o secunda din ochi si totul devine un calvar. Poate solutia cea mai buna era sa-i dai unui sarlatan mai ok ceva bani sa te scape de restul.
Afara merg pana la drumul principal pe jos, de unde decid sa iau din nou un Uber catre Tahrir Square. Cu primul chemat nu stiu ce se intampla, ma uit pe harta, o ia aiurea si cica e in cursa. O anulez si chem altul. Acesta trece de mine, insa il sun si astfel ma vad Ahmen, care ma conduce prin traficul din Cairo la volanul unui Geely.
Dupa ce fac cateva cumparaturi ma retrag la hotel sa ma odihnesc. Maine voi incepe marea pedalare catre Luxor si apoi Aswan.